I. MACEJKOVÁ: Činnosť Ústavného súdu vlani potvrdila stabilizujúci trend

23.02.2012 Košice

Košice 23. februára (TASR) - Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky vlani svojou rozhodovacou činnosťou potvrdil kvantitatívne rastúci a kvalitatívne stabilizujúci sa trend. Pred novinármi to dnes vyhlásila predsedníčka ÚS Ivetta Macejková. Uviedla, že činnosť zabezpečoval plný počet sudcov podľa schváleného Rozvrhu práce Ústavného súdu Slovenskej republiky na rok 2011.

„Najživší záujem verejnosti a médií vlani vyvolali rozhodnutia o slobodnom prístupe k informáciám – takzvaný infozákon, o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá – takzvaný vyvlastňovací zákon, o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou, teda takzvaný zákon o zákaze zisku poisťovní, zásada trikrát a dosť, začatie disciplinárneho konania proti predsedovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabínovi a séria rozhodnutí o voľbe generálneho prokurátora,“ povedala Macejková. Zároveň vysvetlila, že vo vecí disciplinárneho konania voči Harabínovi toto ÚS pozastavil a čaká na rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, v ďalšej veci rieši námietky zaujatosti. \"O podaní Jozefa Čentéše rozhodne ÚS v najbližších týždňoch,\" dodala.

Od 1. januára do 31. decembra 2011 bolo na ÚS doručených 4277 podaní - návrhov a sťažností. „Ústavný súd vybavil v roku 2011 celkom 3428 podaní, z toho 1084 podaní bolo vybavených odložením alebo spojením s iným podaním a 2344 podaní bolo vybavených rozhodnutím,“ doplnila Macejková.

Plénum ÚS v roku 2011 rozhodlo o 116 podaniach, 2228 rozhodnutí vyniesli senáty ústavného súdu.

Dodala pritom, že na každého sudcu pripadá v priemere 263 vybavených podaní a priemerná dĺžka konania pred ÚS bola vlani 86 dní. Rok predtým to bolo 157 dní.

„Najrozsiahlejšiu agendu aj v roku 2011 predstavovalo konanie o sťažnostiach fyzických osôb alebo právnických osôb najmä vo vzťahu k všeobecným súdom. Sťažovatelia v nich namietajú porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na súdnu ochranu a inú právnu ochranu,“ pripomenula predsedníčka ÚS.

Sťažovatelia pritom žiadali primerané finančné zadosťučinenie v celkovej výške 83,3 milióna eur. ÚS za sledované obdobie priznal sťažovateľom celkom v 209 prípadoch primerané finančné zadosťučinenie vo výške 971.449,33 eur. Najhoršie si v tejto oblasti viedol Okresný súd Bratislava I, voči ktorému vyniesol ÚS 24 nálezov a priznal finančné zadosťučinenia v celkovej výške takmer 130.000 eur.

„Z celkovo 1651 ostatných sťažností najmä na porušenie práva na súdnu a inú právnu ochranu, práva na spravodlivé súdne konanie bolo 148 meritórnych rozhodnutí, z ktorých ústavný súd v 109 nálezoch vyslovil porušenie ústavy,“ podotkla Macejková s tým, že najviac rozhodnutí – 55 bolo voči Najvyššiemu súdu a daňových poplatníkov najviac stáli rozhodnutia Krajského súdu v Trenčíne, kde boli priznané finančné zadosťučinenia vo výške 13.000 eur.

Po analýze neúmerného nápadu sťažností namietajúcich porušenie práv na prerokovanie bez zbytočných prieťahov a práva na spravodlivé súdne konanie, z dôvodu efektívnejšieho realizovania výkonu rozhodnutí ústavného súdu došlo k vypracovaniu projektu ústavného súdu k eliminácii týchto úkazov. Podľa Macejkovej je evidentný prístup všeobecných súdov k realizácii projektu a jeho pozitívny efekt, kedy počet nálezov a neskončených vecí postupne klesá. Kým napríklad v roku 2009 to bolo 252 nálezov, v roku 2011 len 99 nálezov.

„Aj napriek pozitívnemu efektu projektu bude ústavný súd naďalej vyvíjať tlak na Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky a konkrétne súdy prostredníctvom predsedov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, krajských súdov a okresných súdov,“ vyhlásila Macejková.

ÚS zaregistroval 139 sťažností na nezákonnosť a neústavnosť volieb do orgánov územnej samosprávy, ktoré sa uskutočnili 27. novembra 2010 a o všetkých, s výnimkou dvoch, rozhodol zákonom stanovej lehote do 90 dní odo dňa doručenia. 40 podaní bolo vybavených odložením, 60 sťažností bolo vybavených odmietnutím, 3 sťažnosti boli uznesením zastavené, jedno podanie bolo vybavené inak a 28 sťažností bolo prijatých na ďalšie konanie. V trinástich prípadoch aj ÚS rozhodol o porušení volebného zákona. Išlo najmä o manipulácie s hlasovacími lístkami, účasť neoprávnených osôb pri sčítavaní hlasov, zloženie a činnosť volebných komisií, porušovanie volebného moratória, manipuláciu s prenosnou urnou, kupovanie hlasov, porušenie tajnosti hlasovania pri voľbe do prenosnej hlasovacej schránky a účelové prihlásenie voličov v obci na trvalý pobyt krátko pred voľbami. „V 10 prípadoch vyhlásil ÚS voľby za neplatné a to v Novom Tekove, Oščadnici, Dolnej Lehote, Banskom Studenci, v obci Svinia, Trebichave, Jablonici, Vyšnej Boci a dvakrát opakovane v Levoči. V dvoch – v Macove a Veľkej Lesnej ÚS zrušil výsledok volieb a v v prípade Detvy ÚS zrušil rozhodnutie volebnej komisie a vyhlásil za zvoleného toho, kto bol riadne zvolený,“ dodala Macejková.

ÚS podľa jeho predsedníčky zohľadnil potreby širokej verejnosti a 1. júna 2011 otvoril Detašované pracovisko Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky v Bratislave, kde sa môžu oprávnené osoby obracať so svojimi sťažnosťami a návrhmi osobne, telefonicky aj elektronicky.

Predsedníčka ÚS začala v uplynulom roku zverejňovať aj reakcie na oficiálnej stránke ÚS, v ktorých reaguje na niektoré mediálne výstupy. „Niektoré články, alebo reportáže v elektronických médiách nie vždy informujú presne. Ak sa informuje nepresne, je to zavádzajúce. Stáva sa, že aj keď poskytneme všetky relevantné a úplné informácie, článok, ktorý je zverejnený v novinách je zavádzajúci až klamlivý. Keďže nemám záujem sa súdiť s médiami, rozhodla som sa riešiť tieto veci, tak, že reagujeme na našej stránke,“ vysvetlila Macejková.
 

Vyberte región